Multidisciplinair team voor paardenwelzijn. 
Home » Bewegingstherapie

Bewegingstherapie  als complementaire training

Bewegingstherapie kan je doen naast je huidige discipline als aanvullende specifieke spiertraining. (topsporters bv voetballers trainen ook vaak in een fitneszaal bepaalde spiergroepen). Er zijn verscheidende oefeningen die je aan de hand kunt doen om zo bv de achterhand meer te versterken.

Bewegingstherapie als revalidatie

Dit zijn oefeningen om terug met optimale spierwerking je sport ( dressuur, eventing, springen, western….) terug te starten. Als een paardje niet mag bereden worden ze meestal stil gezet omdat de eigenaar bang is of niet weet wat ze kunnen en mogen doen met hun paardje. Hierdoor gaan de spieren en de mobiliteit nog meer achteruit en is het een veel langere weg om terug op niveau te komen. Via oefeningen aan de hand kan het paard binnen zijn beperking toch zijn spieren sterk houden en versterken en zo ook het herstel bevorderen….Eveneens is het leuk voor de ruiter om toch nog met het paard te kunnen werken.

Naargelang de revalidatie vordert worden de oefeningen ook aangepast en kan er zowel langs als op het paard gewerkt worden.

Gedragstherapie:

Mensen willen zo snel mogelijk op het paard en slaan hierbij vaak veel belangrijke stappen over die de ontwikkeling van het paard fysiek en mentaal bepalen en dus ook van groot belang voor een positieve band tussen ruiter en paard. Ken jij jou lichaamstaal en besef je wat jou lichaam zegt tegen jou paard? Heeft het paard een natuurlijke respect of moet hij luisteren uit angst? De basis bepaald alles…

 

Paard als spiegel

Soms heeft de manier waarop je je voelt een grote impact op je paard. Wil je weten hoe ver deze interactie invloed heeft op de communicatie tussen jou en je paard? Je paard wijst je de weg in deze vorm van begeleiding. Paard is een kuddedier en gevoelig voor veranderingen en onbalans. Wat wil ik nu, wie ben ik nu, hoe kom ik over bij mezelf. Wil jij je zekerder voelen in je beslissingen door samenwerking met dit  supergevoelig dier, jou beste vriend? Samen kijken we naar hoe jij staat in je leven en zoeken we naar een goede balans. Het paard weerspiegelt jezelf, hoe jij in je vel zit heeft invloed op je training met je paard. Wie heeft nog niet ervaren dat de stress van het werk mee naar de stal brengen geen goed idee is? Joke is coach  met een specialisatie in werk met paarden.